Liduine van Baars

Leer leven, leer hét leven. Het is mijn passie, mijn yogadrijfveer het leven mooi te maken, het leven mooi te leven. Het is niet gemakkelijk maar yoga stelt me altijd in staat weer thuis te komen.
Het zijn mensen om mij heen, en de yogi’s die ik heb ontmoet van wie ik veel heb mogen leren die samen mijn passie vergroot hebben.

Na twee jaar een docentenopleiding (creatieve vorming) gevolgd te hebben, heb ik de opleiding Industrial Design in Eindhoven gevolgd. Een prachtige opleiding, maar zeker ook met een groot spanningsveld voor mij. Alles was gericht op het creëren van een identiteit, mij ging het meer over het creëren vanuit je eigen identiteit en om het creërend leven zelf. Omdat dans sinds mijn jeugd altijd al mijn grootste voorliefde was, ben ik na het afronden van de academie gaan dansen en optreden in de theatergroep Close Act.
Dansend ben ik de wereld over gereisd en heb ik van andere culturen geproefd, van Zuid tot Noord Amerika, van Afrika en Azië en van ’thuis’ in Europa. Maar altijd op reis. Thuiskomen werd daarom steeds belangrijker, en yoga en een aantal teachers hebben mij daar gebracht.

Van Tonnie Goes (Power Yoga) en David Swenson (Astanga 1st series) leerde ik praktisch en eenvoudig maar vooral veilig les te geven.
Petri Raisanen, Lino MieleLuke Jordan, Nick Evans, en Lucia Andrade hebben me allemaal op verschillende manieren de prachtige kant van Ashtanga Yoga laten zien en voelen, en nog veel meer. Hun verscheidenheid van de manier waarop zij ashtanga beoefenen, uitdragen en hun adjustments geven, hebben mijn inzicht, waar ieders individuele kracht zit en in de diversiteit daarvan, enorm vergroot. Het heeft mij een grote vrijheid aangereikt om dat te benutten in mijn eigen practice en het verzorgen van mijn lessen.

Bij Manu Jois de Asthanga 2nd series, ook bij hem draaide het om veilige adjustments.
Robert Boustani, is degene die mij als geen ander de kracht heeft laten zien en voelen die yoga in het dagelijks leven kan innemen. Zijn technieken om de asanas te verdiepen en zijn pranayama technieken hebben me veel geleerd. Ook waarom yoga goed kan zijn voor iedereen en hoe breed je het kan inzetten in je eigen dagelijks leven.
Mijn opleidingen en trainingen bij José de Haan de Groot hebben me verder verdieping gegeven wat Yin Yoga en Vinyasa Yoga betreft. Met name welke anatomische karakteristieken een grote rol spelen bij de beoefening van de verschillende vormen van yoga.
Bij Jo Phee heb ik een kijkje kunnen nemen in de Traditional Chinese Medicine en Yin Yoga leren combineren met andere technieken zoals Myo Fascia Release, en samen met Robert Schleip dieper in het begrip ‘fascia’ gedoken die deze therapie onderbouwt.
Beta Lisboa heeft me met haar fantastische vorm van yoga een mooie brug tussen yoga en dans geslagen die helemaal past bij mijn nieuwe ontwikkelingen van mijn beoefening van yoga.
En zeker niet als laatste heb ik erg veel geleerd van Neva Ingalls en Shiva Rea. Zij benaderde yoga weliswaar vanuit een geheel andere achtergrond, maar heeft me minstens net zo krachtig laten ervaren dat ook in yoga het het meest profijtelijk is om dit vanuit je hart te beoefenen.
Maar bovenal heb ik het meest geleerd van al mijn leerlingen die ik door alle jaren heen les heb gegeven, hun vragen zijn mijn uitdagingen geweest, en hen te begeleiden heeft mij enorm gevormd in mijn visie op yoga!
Mijn lessen, opleidingen en yogavakanties bied ik vanuit deze achtergrond aan en hoop oprecht dat ik voor jullie een klein beetje kan betekenen wat anderen voor mij betekend hebben.

Warme groet, Liduine