Yogavormen

Pranayama & Meditatie (Ontspanningsles met Nidra).

Deze les omvat heerlijke geleide (op Nidra gebaseerde) meditaties en ademoefeningen. De oefeningen (met uitleg) dragen er sterk aan bij dat jij je lichaam wat beter leert voelen en dus ook beter kunt gaan begrijpen.

Deze les is voor iedereen toegankelijk, en erg krachtig door zijn rust en goed voor je gezondheid.

 

Wat is pranayama?

Pranayama betekent ademoefeningen. Het zijn adembeheersingsoefeningen, die ook wel energiebeheersingsoefeningen worden genoemd.

Een soort gezegde binnen ‘yoga’ stelt: Als je je adem beheerst dan beheers je je leven. Eigenlijk klopt dat wel, zelfs als je er alleen al heel simpel naar kijkt. Als je niet ademt, houdt het leven namelijk razend snel op. Maar ook als je een slechte ademgewoonte ontwikkeld hebt, waar je vaak niet van bewust bent, dan gaat je levenskwaliteit en levensduur daaronder lijden.

Pranayama’s zijn rustgevende en energie opwekkende ademoefeningen waarbij je op een heel prettige, heldere en rustige manier je adem traint. Al kan Pranayama, zeker wanneer je het wat meer onder de knie krijgt, ook heel uitdagend zijn. Je traint je ademspieren en je leert er meer kennen. Spieren waarvan je waarschijnlijk niet eens wist dat je deze tijdens het ademen kan gebruiken.

Zo ontwikkel en vergroot je dus jouw adembewustzijn.

Je brein, en het hele lichaam natuurlijk, wordt hierbij voorzien van meer zuurstof. En minstens zo belangrijk, je leert meer en dieper uit te ademen. Zo raak je je afvalstoffen beter kwijt. De rustige en gefocuste manieren van ademen helpen de werking van jouw hersenen en de verschillende zenuwstelsels te sterken en in balans te brengen, waardoor onder meer hormoonspiegels beter worden gereguleerd. Je zal jezelf zeker mentaal helderder en krachtiger, gezonder, meer ontspannen en energieker gaan voelen.

Het is dus iets wat iedereen heel goed kan gebruiken en eigenlijk zou moeten doen! Of je het nu gewoon prettig vindt om deze fijne ontspannende oefeningen te doen, of dat je bijvoorbeeld (ernstige) post-Covid klachten, een blessure, of auto-immuunziekte hebt, of dat je gewoon wat kracht, ontspanning of mentale sterkte nodig hebt. Deze ademoefeningen dragen bij herhaaldelijke, en natuurlijk het liefst een regelmatige beoefening, bij aan een goede en sterke gezondheid.

Je zult ook merken dat deze adembeoefening je kan gaan helpen bij allerlei fysieke activiteiten, of dat nu een andere vorm van yoga is, fietsen, hardlopen, of andere sporten beoefent.

Pranayama, gefocust ademen, is dus een heel krachtig instrument. Het is dé reden waarom het in bijna alle vormen van yoga de adem zo’n belangrijke rol speelt.

 

Nidra Meditatie

Pranayama vormt ook een geweldige voorbereiding op Meditatie. Meditatie heb je in heel veel verschillende vormen. De Meditatievormen die we in deze les zullen gebruiken zijn op ‘Nidra’ gebaseerd.

Voorop staat bij de beoefening van Nidra, net als bij allerlei andere vormen van Meditatie, dat deze heel ontspannend werkt en jouw herstelsysteem van je lichaam enorm ondersteunt en dus goed is voor jouw totale gezondheid. Natuurlijk wel bij regelmatige en herhaaldelijke oefening.

Twijfel je of denk je ‘oh dat is niets voor mij’, probeer het toch eens een maandje uit en daarna horen we dan graag je reactie.

Nieuwsgierig geworden, doe gewoon lekker een maandje mee!

 

Asthanga Free Flow – Power yoga

In deze stijl is de kracht van ashtanga, gegoten in een creatieve flow. Het is een energieke en dynamische yogavorm die afgeleid is van Astanga yoga. Het is een vrije vorm die niet de vaste volgorde van de houdingen hiervan hanteert, zodat de lessen divers en afwisselend zijn. De flow van de in elkaar overvloeiende houdingen (asana’s) worden heel geconcentreerd uitgevoerd en steeds 5 ademlengten vastgehouden. Het samenbrengen van adem, beweging en het stilte-moment van de houdingen werken sterk meditatief en brengen je op een actieve manier tot rust.
Ashtanga free flow is een heerlijke les die je fysiek, mentaal en emotioneel energiek, sterk en flexibel maakt.

 

Vinyasa yoga

Vinyasa yoga is een heerlijke krachtige en dynamische vorm van yoga, en bestaat uit een grote verscheidenheid aan ‘zonnegroet-achtige’ series die in een continue flow achter elkaar, en gesynchroniseerd op je adem, uitgevoerd worden. Deze krachtige houdingen zijn creatief en vloeiend aan elkaar geregen. De herhalingen van deze vloeiende series hebben een sterk dynamisch karakter en vragen daarom veel van je fysieke en mentale balans. De rust momenten die er in verweven zijn, versterken de training van (innerlijke) kracht, rust en balans van je lichaam. Op deze manier leer je de houdingen gecontroleerd en in rust uit voeren. Deze les is goed voor je uithoudingsvermogen, kracht en souplesse en balans, zowel fysiek als mentaal. Het is een krachtige, stevige workout!

 

Ashtanga yoga

Asthanga yoga is een van de traditionelere yogavormen die ook sterk dynamisch is. Een belangrijke kracht van deze vorm schuilt in de vaste volgorde van houdingen die elkaar opvolgen en die je een aantal ademhalingen vasthoudt. Doordat je lichaam die volgorde onthoudt, kun je nog meer de aandacht richten op je adem en de uitvoering in een alignment van de houding zoals die voor jouw lichaam het beste is. Die vaste reeksen kunnen je helpen een diepere flow en stilte te bereiken. Ook deze vorm maakt je fysiek, mentaal en emotioneel krachtiger, opener en energieker.

 

Yin & Spirals (MFR)

Yin & Spirals is de kracht van Yin yoga en Spiral Vinyasa samengebracht in een les. Vanuit de soepele en krachtige vloeiende Spiralbewegingen ga je in een Yin houding waar je een aantal minuten in blijft. Je ontspant je volledig in een Yin houding en je brengt je geest tot rust met je aandacht en je adem. Op die manier kun je de verschillende dieptewerkingen van Spiral Vinyasa yoga en Yin yoga goed tot je lichaam en geest laten doordringen. De lessen zijn afwisselend. Soms volgt na iedere vloeiende reeks Spirals steeds weer een Yin houding en soms is de les in twee langere gedeeltes opgedeeld. Een heerlijke les vol flow én rust, meditatief én energiek, en dat alles in één practice.Yin & Spirals is erg goed voor de rug, maakt deze los en tegelijkertijd sterk, en is goed voor je coördinatie en concentratievermogen, versterkt spieren en gewrichten op een rustige manier, en helpt je, net als met Yin yoga, jouw balans te vinden en te behouden.

 

Spiral Vinyasa Flow

Deze vrije vorm van yoga is heerlijk actief, eigenzinnig en dansant, en meer. Het traint je coördinatie en werkt dynamisch meditatief. Alle spieren en gewrichten worden door deze bewegingen bewust en actief aangestuurd en daardoor losgemaakt. Door de vloeiende bewegingen uit te voeren op je eigen manier, en soepel bewegend steeds meer van je lichaam mee te laten gaan, gaat je aandacht geheel naar binnen en voel je je eigen rust. Jij bepaalt steeds in hoeverre het goed voelt om verder te gaan, of niet, of om je bewegingen steeds weer groter te maken. Soms begint een draaiende (torderende) beweging bij je vingers en je pols en gaat uiteindelijk door tot in je rug of zelfs je hele lichaam. Vervolgens laten de rustmomenten in de les je heel sterk voelen wat de beweging met je lichaam gedaan heeft. De basis vorm van de soepele bewegingen zijn onder meer afgeleid van yogahoudingen en uit dans, en worden uitgevoerd in een flow op je ademritme. Kortom, op een actieve manier losmaken en versterken van je spieren en gewrichten. Maakt je soepel, traint je coördinatie en geeft je lichaam beweeglijkheid waardoor jouw lichaam beter kan functioneren en jij je lekkerder en energieker voelt.

 

Yin yoga

Yin yoga is een rustige vorm van yoga, en bestaat vooral uit zittende en liggende houdingen. In Yin yoga zoek je de stilte op, leer je de kracht van acceptatie, middels houdingen waarin je enkele of meerdere minuten in een houding verblijft. Wanneer je in een houding onrustig wordt of sterke aandrang krijgt om eruit te gaan, leer je, door de meditatieve kwaliteiten van je adem, mindfulness en je focus, om uit je comfort-zone te stappen door toch te blijven in de houding en hierin alles te doorvoelen en te accepteren. Iets waarin je in het dagelijks leven veel aan kunt hebben. Tijdens deze stretchende houdingen stimuleren we bij Yin yoga zoal de pezen, ligamenten en gewrichten en het is ook een grote stimulans voor de meridianen, ofwel energiebanen in het lichaam, zodat de energie in je lichaam vrijer kan stromen en je je energieker voelt. Yin yoga is dus erg goed voor je gewrichten en de diepere lagen van je lichaam. Het maakt deze soepel, open en sterk, maar heeft niet alleen een effect op je lichaam, maar helpt je ook om mentaal en emotioneel opener, vrijer en energieker te worden. In een leven wat voor de meeste mensen veel stress geeft en veel energie kost, wat uit kan monden in depressie, chronische fysieke pijnen of vermoeidheid is Yin yoga een goede manier dit te helpen weer in balans te brengen.