Yogavormen

Asthanga Free Flow – Power yoga

In deze stijl is de kracht van ashtanga, gegoten in een creatieve flow. Het is een energieke en dynamische yogavorm die afgeleid is van Astanga yoga. Het is een vrije vorm die niet de vaste volgorde van de houdingen hiervan hanteert, zodat de lessen divers en afwisselend zijn. De flow van de in elkaar overvloeiende houdingen (asana’s) worden heel geconcentreerd uitgevoerd en steeds 5 ademlengten vastgehouden. Het samenbrengen van adem, beweging en het stilte-moment van de houdingen werken sterk meditatief en brengen je op een actieve manier tot rust.
Ashtanga free flow is een heerlijke les die je fysiek, mentaal en emotioneel energiek, sterk en flexibel maakt.

 

Vinyasa yoga

Vinyasa yoga is een heerlijke krachtige en dynamische vorm van yoga, en bestaat uit een grote verscheidenheid aan ‘zonnegroet-achtige’ series die in een continue flow achter elkaar, en gesynchroniseerd op je adem, uitgevoerd worden. Deze krachtige houdingen zijn creatief en vloeiend aan elkaar geregen. De herhalingen van deze vloeiende series hebben een sterk dynamisch karakter en vragen daarom veel van je fysieke en mentale balans. De rust momenten die er in verweven zijn, versterken de training van (innerlijke) kracht, rust en balans van je lichaam. Op deze manier leer je de houdingen gecontroleerd en in rust uit voeren. Deze les is goed voor je uithoudingsvermogen, kracht en souplesse en balans, zowel fysiek als mentaal. Het is een krachtige, stevige workout!

 

Ashtanga yoga

Asthanga yoga is een van de traditionelere yogavormen die ook sterk dynamisch is. Een belangrijke kracht van deze vorm schuilt in de vaste volgorde van houdingen die elkaar opvolgen en die je een aantal ademhalingen vasthoudt. Doordat je lichaam die volgorde onthoudt, kun je nog meer de aandacht richten op je adem en de uitvoering in een alignment van de houding zoals die voor jouw lichaam het beste is. Die vaste reeksen kunnen je helpen een diepere flow en stilte te bereiken. Ook deze vorm maakt je fysiek, mentaal en emotioneel krachtiger, opener en energieker.

 

Yin & Spirals (MFR)

Yin & Spirals is de kracht van Yin yoga en Spiral Vinyasa samengebracht in een les. Vanuit de soepele en krachtige vloeiende Spiralbewegingen ga je in een Yin houding waar je een aantal minuten in blijft. Je ontspant je volledig in een Yin houding en je brengt je geest tot rust met je aandacht en je adem. Op die manier kun je de verschillende dieptewerkingen van Spiral Vinyasa yoga en Yin yoga goed tot je lichaam en geest laten doordringen. De lessen zijn afwisselend. Soms volgt na iedere vloeiende reeks Spirals steeds weer een Yin houding en soms is de les in twee langere gedeeltes opgedeeld. Een heerlijke les vol flow én rust, meditatief én energiek, en dat alles in één practice.Yin & Spirals is erg goed voor de rug, maakt deze los en tegelijkertijd sterk, en is goed voor je coördinatie en concentratievermogen, versterkt spieren en gewrichten op een rustige manier, en helpt je, net als met Yin yoga, jouw balans te vinden en te behouden.

 

Spiral Vinyasa Flow

Deze vrije vorm van yoga is heerlijk actief, eigenzinnig en dansant, en meer. Het traint je coördinatie en werkt dynamisch meditatief. Alle spieren en gewrichten worden door deze bewegingen bewust en actief aangestuurd en daardoor losgemaakt. Door de vloeiende bewegingen uit te voeren op je eigen manier, en soepel bewegend steeds meer van je lichaam mee te laten gaan, gaat je aandacht geheel naar binnen en voel je je eigen rust. Jij bepaalt steeds in hoeverre het goed voelt om verder te gaan, of niet, of om je bewegingen steeds weer groter te maken. Soms begint een draaiende (torderende) beweging bij je vingers en je pols en gaat uiteindelijk door tot in je rug of zelfs je hele lichaam. Vervolgens laten de rustmomenten in de les je heel sterk voelen wat de beweging met je lichaam gedaan heeft. De basis vorm van de soepele bewegingen zijn onder meer afgeleid van yogahoudingen en uit dans, en worden uitgevoerd in een flow op je ademritme. Kortom, op een actieve manier losmaken en versterken van je spieren en gewrichten. Maakt je soepel, traint je coördinatie en geeft je lichaam beweeglijkheid waardoor jouw lichaam beter kan functioneren en jij je lekkerder en energieker voelt.

 

Meditatie, Pranayama & Yoga Nidra (ontspanningsles).

Ademen is leven, ademen is vanzelfsprekend. Maar is dat werkelijk zo? Wanneer je met meer aandacht ademt, wat verandert er dan allemaal? Waarschijnlijk meer dan je denkt. Iedereen kent wel de ervaring dat je door rustiger en met meer aandacht te ademen je tot rust kunt komen. In onze lessen ‘mediatie en pranayama’ komen allerlei ademhalingstechnieken en typen meditatie oefeningen aan bod en yoga-nidra. Hierdoor kun je meer rust en stilte gaan ervaren, en op subtieler vlak leren voelen en loslaten. Dit kan je ondersteunen bij een druk of hectisch leven. Deze les is sterk gericht op het aktiveren van het parasympatisch zenuwstelsel, wat ook wel het herstelsysteem van je lichaam genoemd wordt. In deze lessen leer je omgaan met alles wat er in je (hoofd) omgaat, gewoon door dat voor jezelf te leren waarnemen, en te voelen dat bewust ademen en een rustmoment leren inlassen voor jezelf, voldoende is om voller in je leven te staan en minder druk te ervaren, of dat nu in je hoofd of om je heen is.

 

Yin yoga

Yin yoga is een rustige vorm van yoga, en bestaat vooral uit zittende en liggende houdingen. In Yin yoga zoek je de stilte op, leer je de kracht van acceptatie, middels houdingen waarin je enkele of meerdere minuten in een houding verblijft. Wanneer je in een houding onrustig wordt of sterke aandrang krijgt om eruit te gaan, leer je, door de meditatieve kwaliteiten van je adem, mindfulness en je focus, om uit je comfort-zone te stappen door toch te blijven in de houding en hierin alles te doorvoelen en te accepteren. Iets waarin je in het dagelijks leven veel aan kunt hebben. Tijdens deze stretchende houdingen stimuleren we bij Yin yoga zoal de pezen, ligamenten en gewrichten en het is ook een grote stimulans voor de meridianen, ofwel energiebanen in het lichaam, zodat de energie in je lichaam vrijer kan stromen en je je energieker voelt. Yin yoga is dus erg goed voor je gewrichten en de diepere lagen van je lichaam. Het maakt deze soepel, open en sterk, maar heeft niet alleen een effect op je lichaam, maar helpt je ook om mentaal en emotioneel opener, vrijer en energieker te worden. In een leven wat voor de meeste mensen veel stress geeft en veel energie kost, wat uit kan monden in depressie, chronische fysieke pijnen of vermoeidheid is Yin yoga een goede manier dit te helpen weer in balans te brengen.